Att välja ett säkert lösenord

Den svagaste punkten gällande din säkerhet online är vanligtvis dina lösenord.
För att undvika att någon annan kan gissa eller enkelt knäcka ditt lösenord kommer här några tips på hur du kan skapa ett lösenord som är svårare att knäcka.

Traditionella lösenord är inte längre säkra

Teknikerna för att knäcka lösenord har utvecklats mycket den senaste tiden och de riktlinjer som vanligtvis används för att skapa lösenord är inte längre användbara. Exempelvis är detta lösenord: ko&we#/M9a mycket enkelt att knäcka för en dator. Dessutom är det svårt att komma ihåg.
En lösenordsattack kan idag göra över 300 miljarder gissningar per sekund, och det ökar varje år då teknikerna blir effektivare och datorerna snabbare.
För att skapa ett starkt lösenord idag krävs modernare sätt att bygga upp lösenorden och nedan beskrivs två av dem.

Den bästa metoden: en lösenordshanterare

En lösenordshanterare är en programvara som på din dator eller mobila enhet kan generera mycket starka lösenord och spara dem i en säker databas. Du använder en lösenfras för att komma åt databasen och sedan kan lösenordshanteraren automatiskt fylla i din användare och lösenord på inloggningssidan på hemsidor. På det sättet behöver du inte komma ihåg lösenorden och kan (bör) ha olika lösenord till alla användarkonton du har. Dessutom kan de då vara långa och svåra att knäcka, eftersom det enda du behöver komma ihåg är lösenfrasen till databasen. Då kan den göras den så komplex och lång som du vill.

Du hittar enkelt lösenordshanterare på nätet, sök efter Lösenordshanterare eller Password Manager.

Du behöver inte längre välja nya lösenord då lösenordshanteraren kan föreslå den åt dig. Detta är det enklaste och mest säkra sättet idag och vi rekommenderar att du använder det.

Bra metod: lösenfraser

En lösenfras påminner om ett lösenord, men är uppbyggd av ett antal slumpmässigt valda ord istället för ett enda. Längden på ett lösenord är en av de viktigaste faktorerna för att skapa ett säkert lösenord, därför är lösenfraser mycket säkrare än traditionella lösenord. På samma gång är de mycket enklare att komma ihåg och att skriva.
De är inte lika säkra som de lösenord som skapas av en lösenordshanterare, men de är ändå ett bra alternativ om du inte vill använda en lösenordshanterare. betydligt säkrare än traditionella lösenord.

Hur man skapar en lösenfras
Att skapa en lösenfras påminner om att skapa ett traditionellt lösenord, men den behöver inte vara lika komplex eftersom längden på frasen kommer att väga tyngre än dess enkelhet när det gäller säkerheten.

Välj slumpmässogt 4 ord och sätt mellanslag mellan dem. Vill du ha hjälp med att skapa lösenfrasen kan du söka efter Lösenfrasgenerator eller Passphrase Generator på nätet, xkcd är en.
Ett exempel på en lösenfras är fälla kanal grön funktion.

Detta räcker, men om du vill göra frasen säkrare kan du ändra några av bokstäverna till versaler och lägga till siffror eller symboler.