Försäljning till medlem eller kund

En försäljning kan ha två olika resultat: ett kvitto eller en enskild faktura. För kontantförsäljning finns fyra olika betalningssätt tillgängliga: kontant, kuponger, bankkort och kreditkort.

En försäljning kan göras för en medlem eller en kund. För kunder är detta den enda vägen att skapa fakturor då de inte har samma massfaktureringsmöjligheter som medlemmarna.

Skapa en ny försäljning

Gå till sidan Medlemmar eller Kunder och sök fram rätt person som försäljningen skall gälla. Välj personen i listan och klicka sedan på Försäljning uppe i övre fliken. I denna vy ser vi en sammanfattning över alla tidigare försäljningar som gjorts för denna medlem eller kund. Det går också att skriva ut kvitton eller fakturor härifrån.

Sidan för försäljningar

Klicka på Lägg till-knappen för att skapa en ny försäljning.

En ny försäljning

Det går att ändra på datumet för försäljningen, dagens datum föreslås alltid som standard. Nästa steg är att lägga till rader till försäljningen, detta gör under rubriken Ny rad. Det går att lägga till så många rader som behövs.

När man valt den produkt man vill ha från rullgardinsmenyn matas resten av informationen automatiskt in i de andra fälten. Dessa är standardvärden, det går att ändra dem vid behov. Texten i beskrivningsfältet kommer att synas på fakturan. Ifall det skall göras en kreditförsäljning eller rabattrad anger man antal som negativt värde.

Då raden är korrekt klickar man på Spara. Nu uppdateras försäljningen och ifall det behövs flera försäljningsrader (andra produkter) så går det bra att upprepa stegen för att lägga till rad. I försäljningsrutan kan man se totalsumma och även delsumma för moms ifall någon av produkterna är momspliktig. Då försäljningen är komplett klickar man på Spara i övre fliken för att godkänna den.

Betalningssättet väljer man genom att klicka en av betalningssätten, som hittas direkt under fältet för betalningsdatumet. Dessa betalningssätt är:

  • Kontant
  • Bankkort
  • Kreditkort
  • Kuponger
  • Fakturera nu - Försäljningen faktureras direkt, dvs efter att man sparat försäljningen hamnar man direkt till faktureringsvyn, var man kan skapa en faktura för denna enskilda försäljning.
  • Fakturera senare - Försäljningen sparas i systemet, men faktureras inte ännu i detta skede. Detta kan man göra om man vill fakturera många försäljningar vid ett senare skede.

Ifall något av de fyra första alternativen väljs kommer Membra nu att skapa ett kvitto och försäljningen är klar. Kvittot kan skrivas ut genom att välja försäljningen från listan och klicka på Skriv ut kvitto-knappen från övre fliken i försäljningslistan.

Försäljning - skapa faktura

Som vi ser i urvalet kommer det endast att skapas en faktura för denna försäljning. I detta skede är det inte möjligt att göra en samlingsfaktura med andra avgifter. Ifall denna försäljning skall tas med på t.ex. medlemsfakturan välj då Avbryt i detta skede. Då kommer försäljningen att ligga kvar med status ofakturerad och om man gör en samlingsfaktura med försäljningar och något annat kommer denna försäljning med på fakturan. Se artiklarna över Skapa medlemsavgiftsfakturor och Skapa enskild medlemsavgiftsfaktura.

Man kan välja ifall innestående skall tas i beaktande eller inte. Ifall medlemmen har pengar innestående kan dessa tas med som en rabatt till denna faktura. Det finns en behändig rapport som berättar vilka medlemmar eller kunder som har innestående saldo, läs mer under Rapport: Innestående.

Kolla att fakturadatum och förfallodatum är korrekta och ange vid behov en fakturatext. Från Förhandsgranska kan man se en sammanställning över vilken summa fakturan kommer att ha. Då allt är klart är det bara att klicka på Skapa fakturor.

Från försäljningslistan kan man välja vår försäljning och skriva ut den som PDF. Vill man skicka fakturan per post, e-post eller som e-faktura skall man gå till Fakturering -> Fakturor. Sök där fram endast denna faktura (t.ex. med fakturanumret) och välj Skicka. Välj sedan det utskickssätt som önskas och följ instruktionerna. Läs mera i artikeln Skicka fakturor.

Feedback