Medlemskortet

För att ändra uppgifter för en medlem måste du öppna medlemskortet. Då du väljer Ändra eller dubbelklickar på en medlem öppnas medlemskortet i ett nytt fönster.

Medlemskortet är uppdelat i olika flikar, beroende på vilka egenskaper föreningen har aktiverat.

Grunduppgifter

I denna flik kommer all grundinformation om medlemmen och medlemskapet.

Medlemskortets första flik med grunduppgifter om medlem och medlemsskap
  • Kön/organisation
    Alternativ Man, Kvinna eller Organisation
  • Efternamn
  • Förnamn
  • Namn
    Aktiveras ifall det är fråga om en organisation
  • Födelsedatum
    Välj från kalendern så blir datumet i rätt format. Skall vara dd.mm.åååå
  • Org.nr.
    Aktiveras ifall det är fråga om en organisation
  • C/O
  • Gatuadress
  • Postnummer
    Skriv in postnummer så föreslås Postort
  • Postort
    Föreslås automatiskt ifall det finns sparat i systemet från tidigare. Detta underlättar rättstavning och gör att adresserna är mera enhetliga. Postnumren går att läggas till eller redigeras i menyn Inställningar / Postnummer.
  • Land
    Länderna är fördefinierade i Membra och sparade på engelska. Börja skriva landets namn t.ex. SWEDEN och Membra föreslår alternativ att välja från.
  • E-post
    Denna e-postadress används som bas för e-post utskick som görs inom Membra. Ifall medlemmen vill ha e-post till flera adresser, separera dem med semikolon (;)
  • Vill ha fakturor via e-post
    Kryssa för om det ska vara möjligt att skicka fakturor till medlemmen via e-post
  • Telefon
    Fyll i mobiltelefonnumret eller annat telefonnummer. Ifall det är ett mobilnummer, bocka för nästa ruta så ändras formatet automatiskt till det korrekta.
  • Mobilnummer
    Bocka för rutan ifall det registrerade numret är ett mobiltelefonnummer, numret ändras automatiskt till rätt format. Detta kan möjliggöra SMS-utskick till medlemmen.
  • Språk
    Alternativ: svenska, finska, engelska. Avgör på vilket språk fakturor och utskick skickas ut till medlemmen.
  • Medlemsnr
    Membra föreslår automatiskt nästa lediga medlemsnummer, men det går lika bra att fylla i något eget. Två medlemmer får inte ha samma medlemsnummer, Membra gör denna kontroll då man sparar medlemskortet.
  • Hushållsansvarig
    Ifall medlemmens alla fakturor skall gå till någon annan medlem, t.ex. förälder eller make/maka skall mottagarens medlemsnummer fyllas i här. Det går lika bra att skriva in medlemmens namn eller en del av namnet och trycka på enter så görs en sökning och rätt medlem kan lätt väljas från sökresultatet.
    Med hjälp av detta fält går det att få t.ex. alla i en familj på en och samma faktura. Det går dock inte att kedjekoppla hushållsansvariga, d.v.s. ifall en medlem har en hushållsmedlem så går det inte att lägga en hushållsansvarig på den medlemmen.
  • Anslutningsdatum
    Dagen då personen blir medlem i föreningen. Väljs från kalendern så blir formatet rätt. Skall vara dd.mm.åååå
  • Anslutningsavgift
    Ifall den nya medlemmen skall faktureras för en anslutningsavgift, fyll i summan i fältet och den kommer automatiskt att läggas till vid nästa medlemsfaktura. Anslutningsavgiften faktureras endast en gång.
  • Medlemsavgift
    Välj vilken medlemsavgift medlemmen skall höra till, den som är sparad som standard föreslås här till först. Avgifterna går att ändra på under Inställningar - Medlemsavgifter.
  • Status
    Alternativ Aktiv, Ansökt, Avliden eller Inaktiv. Endast aktiva medlemmar kan faktureras, uppdateras eller kontaktas via Membra. De övriga hålls kvar och kan nås genom avancerad sök eller rapportgeneratorn.
  • Kommentar
    Fritt textfält för diverse kommentarer, såsom ytterligare telefonnummer eller annan relevant information
  • E-post för inloggning
    Valbart fält vart man kan lägga till e-postadressen som används för att autentisera inloggning till föreningens egna portal.
  • Inloggning aktiv
    Detta fält är kopplat till fältet "E-post för inloggning". Föreningar som har sina egna portaler kan använda information från Membra för att autentisera en inloggning av en medlem i föreningens egna portal. Om inloggning aktiv inte är ikryssat, kommer medlemmen inte att kunna logga in till föreningens egna portal.

Fakturering

Ifall en utomstående fakturamottagare skall användas är detta stället som faktureringsinformationen ges. Observera att ifall fakturamottagare aktiveras kommer alla fakturor som skapas för medlemmen att styras till fakturamottagaren. Det går inte att ha både en hushållsansvarig och en fakturamottagare, ifall detta scenario händer kommer fakturamottagaren att ignoreras och den hushållsansvarige att faktureras.

Om medlemmen vill ha fakturorna som e-fakturor antecknar man e-fakturaadressen i fälten till höger. Alla fakturor som skapas efter att adressen är sparad går att skicka som e-fakturor från Membra.

Medlemskortets andra flik, faktureringsuppgifter
  • Fakturamottagare
    Lägg ett krux för här ifall en fakturamottagare skall användas. Observera att en fullständig adress måste anges för att fakturorna skall bli rätt.
  • Namn
    Fakturamottagarens namn
  • Adress
    Första raden är C/O och andra gatuadressen
  • Postadress
    Samma funktionalitet som i medlemsuppgifterna finns här. Skriv in postnumret och Membra föreslår postorten ifall den är sparad från tidigare
  • Land
    Länderna är fördefinierade i Membra och sparade på engelska. Börja skriva landets namn t.ex. SWEDEN och Membra föreslår alternativ att välja från.
  • E-post
    Ifall fakturamottagaren har meddelat att fakturorna skall skickas per e-post, fyll i rätt adress och välj nästa fält "Vill ha fakturor via e-post"
  • E-fakturaadress
    Medlemmens e-fakturaadress ifall fakturorna skickas som e-faktura. Detta förutsätter dock att föreningen har avtal med sin bank om sändning av e-fakturor.
  • BIC
    Bankens BIC, måste anges för att kunna skicka e-faktura
  • Typ
    Antingen e-faktura för konsument eller e-faktura för företag. Detta måste ställas in korrekt, eftersom e-fakturafilerna som skickas iväg inte är identiska för konsumenter och företag.

Övrigt

Fliken Övrigt är var fälten kan variera beroende på föreningens egenskaper i Membra.

Medlemskortets tredje flik, övriga fält
  • Historik över medlemsavgifter
    En överblick på tidigare medlemsavgifter som medlemmen haft.
  • Titel
    Tilläggsfält för titelregister. Börja skriva på titeln och Membra föreslår titlar som tidigare matats in och ifall ingen från tidigare passar är det bara att skriva in den nya i fältet. Titlar går att lägga till, redigera och radera i menyn Medlemmar - Titlar.
  • Betalar träningsavgift
    Tilläggsfält som visas ifall föreningen använder Träningsmodulen.
  • Ständig
    Tilläggsfält, fyll i årtal då medlemmen skall uppnå ständigt medlemskap. Detta är endast ett fält för att hålla reda på när medlemmen skall byta medlemsavgift, själva bytet av medlemsavgift måste ske manuellt vid årsskiftet. Med hjälp av en rapportsökning går det lätt att få fram vilka medlemmar som skall bli ständiga medlemmar inkommande år. (Filter: Ständig = 2012)
  • Nationalitet
    Här kan antecknas ifall medlemmen är av någon annan nationalitet.
  • Webbadress
    Här kan antecknas möjlig webbadress.
  • Styrelsepost / tjänst
    Här kan man lägga in möjlig styrelsepost och roll.
  • Företag
    Här kan antecknas möjlig företag.
  • Medlem i förbund
    Här kan antecknas medlemskap i förbund.
  • Målsman
    Här kan antecknas information på målsman.
  • Tidigare efternamn
    Här kan antecknas tidigare efternamn. Tidigare efternamn visas i medlemsvyns sökresultat.

Aktiviteter

Här visas alla aktiviteter som medlemmen är med i. Det går att radera eller lägga till en aktivitet från menyn på medlemskortet. För att sköta underhållet av alla aktiviteter, gå i huvudmenyn till Medlemmar - Aktiviteter.

Medlemskortets fjärde flik, alla aktiviteter medlemmen har deltagit i

Sektioner

Här visas alla sektioner som medlemmen är med i eller har varit med i. Det går att radera, avsluta eller lägga till ett sektionsmedlemskap från menyn på medlemskortet. För att underhålla alla sektioner gå i huvudmenyn till Medlemmar - Sektioner.

Medlemskortets femte flik, alla sektioner medlemmen är och har varit med i
  • Aktiv
    Fältet visar ifall medlemskapet är aktivt eller avslutat
  • Start
    Datum då medlemmen gått med i sektionen
  • Slut
    Datum då medlemmen har slutat vara med i eller skall sluta vara med i sektionen.
  • Sektion
    Sektionens namn
  • Roll
    Medlemmens roll i sektionen

Utmärkelser

Här kan man se alla utmärkelser medlemmen mottagit. Det går att radera eller lägga till en ny utmärkelse för medlemmen i menyn på medlemskortet. Varje utmärkelse har sitt eget årtal samt möjligheten att ge en kommentar för utmärkelsen, som t.ex. motivering varför medlemmen fått den.

Medlemskortets sjätte flik, alla utmärkelser medlemmen har fått
  • Årtal
    Det årtal då utmärkelsen har delats ut till medlemmen
  • Utmärkelse
    Namnet på utmärkelsen